De Tranenkoffer

 

Helaas niet meer leverbaar

 

Spelenderwijs rouwen
Kinderen rouwen anders dan volwassenen. Het ene moment zijn kinderen ontroostbaar en het andere moment vragen ze om een ijsje, alsof er niets aan de hand is. Voor betrokkenen is dat gedrag vaak moeilijk te begrijpen. Veel volwassenen zoeken dan ook naar een manier om om te gaan met het gedrag van rouwende kinderen.

 

Om kinderen te beschermen tegen verdriet, worden antwoorden vaak vermeden. Begrijpelijk, maar zo'n beschermende houding helpt onvoldoende bij het verwerken van verlies. Om ouders en kinderen te ondersteunen in het rouwproces hebben Marijke Serné en Marion Korenromp- Herder 'De Tranenkoffer' ontwikkeld. Gerdie Harmsen en Gert Brinkhorst van Yarden hebben dit idee omarmd en ervoor gezorgd dat de koffer gerealiseerd is.

 

Werkkaarten

In de tranenkoffer zit materiaal voor kinderen in de leeftijd van ongeveer vier tot zes jaar, zes tot negen jaar en negen tot twaalf jaar. Voor elke leeftijdscategorie is een boekje met verhalen over de dood en een aantal werkkaarten bijgevoegd.

 

Er is bewust gekozen voor losse werkkaarten waar de kinderen naar believen uit kunnen kiezen. Het zijn stuk voor stuk kaarten die met rouwverwerking te maken hebben en waarmee kinderen spelenderwijs hun verdriet kunnen verwerken door te knippen, plakken, tekenen, verven of te schrijven. Het kind bepaalt zelf de volgorde. Daarnaast bevat de koffer suggesties voor 'hapjes voor de lekkere trek' en oefeningen met

boosheid. Ook kunnen de kinderen een vergeet-mij-niet plekje inrichten.

 

In de tranenkoffer zit verder een tekenblok met mandala's, een knuffellapje, steentjes, zaadjes van vergeet-mij-nietjes, twee vingerpopjes èn een dubbele bodem. Onder die bodem kunnen kinderen hun meest geheime spulletjes opbergen  zoals briefjes, fotootjes, plakwerkjes en andere herinneringen. Bovenop de dubbele bodem kunnen de gemaakte werkjes een plekje krijgen.

 

De koffer is van blank hout en dat is materiaal dat zich goed leent om te 

beschilderen of te beplakken, zodat de koffer echt helemaal van het kind zelf wordt.

 

Handleiding

Naast het materiaal voor de kinderen zit er in de koffer een handleiding voor ouders en/of verzorgers over het gebruik van de tranenkoffer. Ook biedt de inleiding algemene informatie over rouw bij kinderen, is er een literatuurlijst toegevoegd met boeken voor volwassenen en verwijsadressen voor ondersteuning.

 

In de inleiding wordt tevens ingegaan op rouw bij kinderen in de verschillende leeftijdscategorieën: 3-6 jaar, 6-9 jaar en 9-12 jaar. Voor elke leeftijdscategorie zijn een boeken- lijst en video/dvd- en muzieksuggesties toegevoegd.